Gezond tandvleesEen gezond gebit en een stralende lach is iets wat de meeste mensen heel graag willen bereiken. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat zij hier zelf eenvoudig een grote bijdrage aan kunnen leveren. Een goede mondhygiëne en het gezond houden van het tandvlees staan namelijk aan de basis van een gezond gebit en een stralende lach.

 

Wat is gezond tandvlees?

Tanden en kiezen staan niet los in de mond maar worden op de plaats gehouden door steunweefsel. Een belangrijk onderdeel van dit steunweefsel is het tandvlees. Het tandvlees is bij een slechte verzorging behoorlijk kwetsbaar en problemen of klachten met het tandvlees kunnen dan ook vaak als eerste duiden op mondaandoeningen zoals bijvoorbeeld een tandvleesontsteking. Gezond tandvlees daarentegen ziet er niet alleen gezond uit, maar zal ook nooit irritaties of (pijn)klachten geven.

Kenmerken van gezond tandvlees

Gezond tandvlees is doorgaans goed te herkennen aan de volgende kenmerken:

Kleur: Gezond tandvlees, in tegenstelling tot ontstoken tandvlees dat vaak een donkere en rode kleur heeft, valt te herkennen aan een mooie roze kleur. Een mooie roze kleur van het tandvlees is daarbij meteen een van de meest zichtbare kenmerken van gezond tandvlees.

Aansluiting op gebit: Naast de kleur ligt gezond tandvlees stevig en strak om tanden en kiezen waardoor het tandbeen goed beschermd blijft. Wanneer het tandvlees gezond is zal het niet zacht en opgezwollen aanvoelen.

Bloed niet: Gezond tandvlees zal nooit zomaar bloeden bij het tandenpoetsen, bij het gebruik van tandenstokers, bij het flossen en ook niet bij het eten. Bloedend tandvlees is naast een vervelende mondaandoening dan ook een belangrijk kenmerk van ongezond en ontstoken tandvlees.

Het tandvlees gezond houden

mondverzorgingEen goede mondhygiëne is de basis van gezond tandvlees. Wanneer de tanden, en het tandvlees, regelmatig en goed gepoetst worden dan zal het tandplak geen enkele kans krijgen om het tandvlees aan te tasten. Naast het poetsen van de tanden kunnen andere technieken en het gebruik van diverse hulpmiddelen ondersteuning bieden bij het gezond houden van de tanden. Zo is het een keer per dag flossen van de ruimtes tussen de tanden en kiezen ook een goede ondersteuning bij het gezond houden van tanden, kiezen en het tandvlees.

Lees direct meer over → Mondverzorging en Mondverzorgingsproducten

 

 

Dit artikel was nuttig
Verzenden
User Review
0 (0 votes)