Ontstoken tandvlees is een veelvoorkomende mondaandoening waarbij het tandvlees ontstoken raakt. Wanneer men niet goed poetst en het tandplak niet goed verwijderd krijgt het tandplak de kans om zich tot tandsteen te ontwikkelen. Na een langere periode van slechte mondverzorging kan het tandvlees vervolgens ontstoken raken. Deze vervelende mondaandoening is niet per definitie gevaarlijk voor de gezondheid en is in het beginstadium zelfs erg goed thuis te behandelen. Een groot probleem van ontstokentandvlees is echter dat je hieraan kunt lijden zonder hier daadwerkelijk klachten van te ondervinden. De symptomen van ontstokentandvlees kunnen dan ook erg mild zijn en iemand hoeft ook geen pijnklachten te hebben van deze moeilijk herkenbare mondaandoening. Omdat de gevolgen van onbehandeld ontstoken tandvlees wel zeer ernstig kunnen zijn is het des te belangrijker om de symptomen goed te leren herkennen.
Van gezond tandvlees naar extreme parodontitis:
Symptomen van ontstoken tandvlees
Ontstoken tandvlees heeft verschillende symptomen waaraan het te herkennen valt. Hoewel het vaak moeilijk te zien is en zeer geleidelijk verandert is een lichte verkleuring van roze naar rood tandvlees in veel gevallen een van de eerste kenmerken. Een ander symptoom van ontstoken tandvlees is dat het tandvlees niet alleen roder wordt, maar ook slap oogt en lichtelijk opgezwollen is. Naast deze twee symptomen zijn er nog verschillende andere symptomen waaraan een ontsteking aan het tandvlees herkend kan worden.
Lees direct meer over → symptomen van ontstoken tandvlees
Oorzaken ontstoken tandvlees
Ontstokentandvlees kan door verschillende factoren ontstaan. Doordat deze factoren behoorlijk uiteenlopen en ze allen andere kenmerken hebben kunt u door de betreffende linkjes hieronder te volgen direct meer te weten komen. Lees direct meer over de verschillende oorzaken:
- Slechte mondhygiëne
- Een ingeklemd gebitselement
- Vitaminegebrek
- Virusinfecties
- Schimmelinfecties
- Leukemie
- Allergische reactie
- Zwangerschap
- Medicijnen en geneesmiddelen
- Na de menopauze
- Acuut necrotiserend ontstoken tandvlees
Ontstoken tandvlees behandelen
De behandeling van een tandvleesontsteking hangt in veel gevallen van de oorzaak af. Een vuistregel voor de behandeling van ontstoken tandvlees blijft echter dat een goede mondhygiëne de basis van de behandeling vormt. Twee keer per dag ten minste twee minuten poetsen van het gebit en tandvlees, het goed spoelen van de mond en flossen ter ondersteuning zijn hierbij het meest belangrijk.
Lees direct meer over → ontstoken tandvlees behandelen
Ontstoken tandvlees voorkomen
Het voorkomen van een tandvleesontsteking heeft voor een belangrijk deel hetzelfde advies als de behandeling hiervan. Het voorkomen van van een tandvleesontsteking is namelijk vooral een kwestie van een goede algehele mondhygiëne. Daarnaast is het regelmatig bezoeken van de tandarts of mondhygiëniste erg belangrijk. De tandarts kan een ontsteking van het tandvlees vaak veel eerder herkennen waardoor u hier niet te lang mee rond blijft lopen. Vroegtijdig ingrijpen verkleint daarnaast de kans op andere mondaandoeningen waar parodontitis er een van is.
Lees direct meer over → ontstoken tandvlees voorkomen
Gevolgen van ontstoken tandvlees
Een ontsteking van het tandvlees kan van zichzelf enkele vervelende kenmerken hebben. Opgezwollen tandvlees, bloedend tandvlees, een vieze smaak in de mond en een slechte adem zijn niet alleen vervelende symptomen maar ook vervelende gevolgen van een tandvleesontsteking. Wanneer deze mondaandoening onbehandeld blijft kan dit echter ook zeer ernstige gevolgen hebben. Onbehandeld ontstokentandvlees kan zich namelijk ontwikkelen tot een verder gevorderd stadium waarbij tanden los kunnen raken en uit kunnen vallen. Dit vergevorderde stadium van ontstokentandvlees noemen we ook wel “parodontitis.”
Lees direct meer over → parodontitis