Naast dat het van belang is om ontstoken tandvlees vroegtijdig te herkennen aan de klachten en symptomen is het ook van belang om te weten hoe het ontstoken tandvlees behandeld moet worden. De juiste technieken en hulpmiddelen zorgen namelijk voor een sneller herstel van de tandvleesontsteking.

Voor een beginnende vorm van ontstoken tandvlees die niet door een van de genoemde speciale oorzaken is veroorzaakt zijn over het algemeen geen speciale behandelingen nodig. Het verbeteren van de algehele mondhygiëne is dan vaak voldoende om het tandvlees volledig te doen herstellen. Wel is het belangrijk om vervolgens deze verbeterde mondhygiëne vast te houden om ontstoken tandvlees in de toekomst te voorkomen.


 

Tanden poetsen

mondverzorgingWanneer een beginnende tandvleesontsteking wordt geconstateerd ga dan na of u ten minste twee keer per dag, bij voorkeur ’s ochtends en ’s avonds, uw tanden poetst. Het is namelijk belangrijk om twee keer per dag voor ten minste twee minuten per keer uw tanden te poetsen.

Verder is het belangrijk om uw tanden niet te dicht na het eten of na het drinken van zoete en/of koolzuurhoudende dranken te poetsen, over het algemeen wordt een tussenperiode van zo’n dertig minuten aangeraden.

Tot slot is het bij het tanden poetsen belangrijk om niet te agressief te poetsen en om het tandvlees niet te vergeten.

Lees ook de artikelen:

 

Tandpasta

tandpastaEen goede tandpasta helpt niet alleen bij het verwijderen van tandplak, maar voorkomt ook een slechte adem en is over het algemeen goed voor de algehele verzorging van uw mond. Het gebruiken van een goede tandpasta zal dan ook bijdragen aan de algehele mondhygiëne net als dat een goede tandpasta kan bijdragen aan het herstel van een tandvleesontsteking.

Wat betreft tandpasta’s zijn er vele verschillende soorten beschikbaar. Zo zijn er speciale tandpasta’s ter voorkoming van of voor de behandeling van ontstoken tandvlees, gevoelige tandhalzen en tandsteen. De werking van deze speciale tandpasta’s is niet in alle gevallen wetenschappelijk bewezen, maar over het algemeen geldt dat een goede tandpasta fluoride moet bevatten om het tandglazuur te versterken.

Flossen

ontstoken tandvlees behandelenEen goede manier een de ruimtes tussen tanden en kiezen goed schoon te houden is flossen. Veel mensen flossen niet en bij goed en regelmatig poetsen is dit ook niet noodzakelijk. Heeft u echter last van ontstoken tandvlees of heeft u een erg gevoelig gebit dan kan één keer per dag flossen een hoop ellende voorkomen. Ook zal de reinigende werking van flossen bij ontstoken tandvlees ervoor zorgen dat het tandvlees sneller herstelt. Er wordt aangeraden om flossen altijd voorzichtig te doen en wanneer u niet precies weet hoe u moet flossen dan wordt aangeraden om uw tandarts of mondhygiëniste om uitleg te vragen.

Lees ook de artikelen:

Mondspoelmiddelen

mondspoelmiddelEen goed mondspoelmiddel helpt bij het verwijderen van tandplak, voorkomt een slechte adem en is over het algemeen goed voor de algehele verzorging van uw mond. Het gebruiken van een goed mondspoelmiddel draagt bij aan de algehele mondhygiëne net als dat een goed mondspoelmiddel kan bijdragen aan het herstel van een tandvleesontsteking.

Net als bij tandpasta’s zijn er ook voor mondspoelmiddelen veel varianten verkrijgbaar die elk een eigen werking claimen. Vaak zijn deze werkingen wetenschappelijk bewezen en statistisch significant. Het verschil is meestal echter zo klein dat de noodzaak van mondspoelmiddelen toch in twijfel wordt getrokken. Veel verschillende mondspoelmiddelen zijn vrij verkrijgbaar bij de drogist, andere zijn enkel op recept te verkrijgen bij de apotheek. Let wel op dat het mondspoelmiddel dat u kiest geen alcohol bevat. Ondanks dat het niet 100% zeker is zijn mondspoelmiddelen op alcoholbasis zijn in diverse studies in verband gebracht met een verhoogd risico op kanker. Daarnaast doden deze mondspoelmiddelen ook de goede bacteriën in uw mond.

Het meest effectieve mondspoelmiddel tegen tandplak en ter voorkoming en behandeling van een tandvleesontsteking is nog steeds chloorhexidine. Chloorhexidine wordt dan ook veelal voorgeschreven door tandartsen, mondhygiënisten en kaakchirurgen. Vaak wordt dit voorgeschreven ter ondersteuning van de algehele mondhygiëne of juist ter behandeling van diverse aandoeningen in de mond. Chloorhexidine alleen verkrijgbaar op recept.

 

 

Dit artikel was nuttig
Verzenden
User Review
0 (0 votes)