Gezond tandvlees kan door verschillende oorzaken ontstoken raken. Het is belangrijk om deze mogelijke oorzaken te weten zodat hier rekening mee gehouden kan worden. Ook kan kennis van de oorzaken van ontstoken tandvlees bijdragen aan het sneller herkennen van ontstoken tandvlees. Dit zorgt ervoor dat er in een vroeg stadium kan worden ingegrepen om parodontitis, een ernstig gevolg van onbehandeld ontstoken tandvlees, te voorkomen.

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot ontstoken tandvlees. Vaak wordt de weerstand verslechterd waardoor de kans op ontstoken tandvlees toeneemt.


Slechte mondhygiëne

Ontstoken tandvlees door slechte mondhygieneDe belangrijkste oorzaak van een tandvleesontsteking vandaag de dag is een slechte of verslechterde mondhygiëne. Een verslechterde mondhygiëne kan er al snel voor zorgen dat er symptomen van ontstoken tandvlees als opgezwollen tandvlees en bloedend tandvlees zichtbaar worden. Lees meer over ontstoken tandvlees door een slechte mondhygiëne.

Ingeklemd gebitselement

Ontstoken tandvlees door ingeklemd gebitselementEen oorzaak van een tandvleesontsteking die geregeld voor komt bij het doorkomen van nieuwe tanden of kiezen is een tandvleesontsteking als gevolg van een ingeklemd gebitselement. Er kan hierbij bijvoorbeeld een stukje los tandvlees over de nieuwe kies in de onderkaak uitsteken dat vervolgens kapot wordt gebeten door de kies van de bovenkaak. Doordat het vuil moeilijk weg kan in deze situatie kan vervolgens eenvoudig een tandvleesontsteking ontstaan. Lees meer over een tandvleesontsteking als gevolg van een ingeklemd gebitselement

Vitaminegebrek

Ontstoken tandvlees door vitamine tekortOntstoken tandvlees met vitaminegebrek als oorzaak komt vandaag de dag veel minder vaak voor dan vroeger. Een gebrek aan vitamine C kan echter nog steeds de oorzaak zijn van het ontstoken tandvlees. Wanneer er gezond en gevarieerd wordt gegeten is de kans op ontstoken tandvlees als gevolg van vitaminegebrek echter zeer klein. Lees meer over ontstoken tandvlees als gevolg van vitaminegebrek

Virusinfectie

Ontstoken tandvlees door virusinfectieVirusinfecties kunnen ook de oorzaak zijn van een tandvleesontsteking. Het meest bekende en zeer besmettelijke virus dat een tandvleesontsteking tot gevolg kan hebben is het herpesvirus. Omdat een virusinfectie als het herpesvirus zeer besmettelijk kan zijn moet men niet alleen opletten anderen niet te besmetten, maar ook om zelf niet besmet te raken door anderen. Lees meer over ontstoken tandvlees door een virusinfectie.

Schimmelinfectie

Ontsoken tandvlees door schimmelinfectieSchimmels en bacteriën komen doorgaans in beperkte mate voor in mond. Wanneer door bijvoorbeeld medicijngebruik of door het gebruiken van antibiotica of door andere oorzaken de bacterie- en schimmelcultuur en/of het aantal bacteriën en schimmels in snel tempo veranderen. Door deze snelle verandering bestaat de kans dat het tandvlees ontstoken raakt. Lees meer over ontstoken tandvlees door een schimmelinfectie.

Leukemie

Ontstoken tandvlees door leukemieMensen met leukemie zijn doorgaans veel vatbaarder voor ziektes en ontstekingen doordat het immuunsysteem al verzwakt is. De tandvleesontsteking bij leukemiepatiënten ontstaat doordat de leukemiecellen het tandvlees binnendringen. Door de algehele verzwakking van het immuunsysteem kan er dan snel een tandvleesontsteking ontstaan. Ontstoken tandvlees is slechts een van de ontstekingen die kunnen ontstaan. Lees meer over ontstoken tandvlees door leukemie.

Allergische reactie

Ontstoken tandvlees door allergische reactieVerschillende stoffen kunnen een allergische reactie veroorzaken wanneer u een overgevoeligheid heeft voor deze stoffen. Ontstoken tandvlees is slechts een van de mogelijke uitingen van een allergische reactie. Vaak zijn stoffen in eten en drinken de boosdoener van ontstoken tandvlees als gevolg van een allergische reactie, maar ook stoffen in tandpasta, kauwgom of mondspoelmiddelen kunnen ontstoken tandvlees veroorzaken. Lees meer over ontstoken tandvlees als gevolg van een allergische reactie

Zwangerschap

Ontstoken tandvlees door zwangerschapVeranderingen in de hormonen en ochtendziekte kunnen bijdragen aan het sneller ontwikkelen van ontstoken tandvlees. Als gevolg van ochtendmisselijkheid verslonzen veel vrouwen namelijk de mondverzorging in de ochtend waardoor een ontsteking van het tandvlees meer kans krijgt zich te ontwikkelen. Verder kan een ophoping van tandvlees een ‘zwangerschapstumor’ tot gevolg hebben waardoor het tandvlees er gevoelig wordt en snel gaat bloeden. Lees meer over ontstoken tandvlees door zwangerschap.

Geneesmiddelen en medicijnen

Ontstoken tandvlees door medicijnenSommige geneesmiddelen en medicijnen bevatten stoffen die ontstoken tandvlees en woekeringen van het tandvlees kunnen veroorzaken. Daarnaast kunnen sommige anticonceptiemiddelen, net als blootstelling aan lood, bismut en andere zware metalen een ontsteking van het tandvlees verergeren. Lees meer over ontstoken tandvlees door geneesmiddelen en medicijnen.

Menopauze

Ontstoken tandvlees door menopauzeOver de menopauze als veroorzaker van ontstoken tandvlees is vrij weinig bekend. Wel is bekend dat het dan vaak om een pijnlijke en ernstige vorm van ontstoken tandvlees gaat waarbij het tandvlees zo los om de tanden komt te zitten dat het heen en weer te bewegen is met een wattenstaafje. Lees meer over ontstoken tandvlees door menopauze.

Acuut necrotiserend ontstoken tandvlees

Acute gingivitisDit is eigenlijk meer een vorm van ontstoken tandvlees dan een veroorzaker. Vandaag de dag zien we deze vorm niet heel vaak meer, maar wanneer deze voorkomt is dat vaak bij jongvolwassenen die veel roken, veel stress hebben, veel junkfood eten, weinig slapen en het lichaam emotioneel en/of fysiek zwaar onder druk zetten. Lees meer over acuut necrotiserend ontstoken tandvlees.

Dit artikel was nuttig
Verzenden
User Review
0 (0 votes)