Er zijn diverse allergenen die ontstoken tandvlees kunnen veroorzaken. Dit zijn er zoveel dat het vaak moeilijk is om de hand te leggen op de precieze oorzaak van het ontstoken tandvlees.

Oorzaak

Bepaalde stoffen in tandpasta’s, mondspoelmiddelen, kauwgom, voedingswaren en diverse tandheelkundige producten (vullingen, kronen, afdrukmaterialen etc.) kunnen bij een overgevoeligheid de boosdoener zijn van ontstoken tandvlees als gevolg van een allergische reactie. Het ontstoken tandvlees ontstaat dan doordat producten in direct contact komen met het tandvlees, wat toch al erg gevoelig is.

Symptomen

Doorgaans gelden hier dezelfde symptomen als bij andere oorzaken van ontstoken tandvlees.

Gevolgen

Een tandvleesontsteking die niet wordt behandeld en zich verder kan doorontwikkelen kan zeer vervelende gevolgen hebben. Parodontitis is een gevolg van een tandvleesontsteking die niet behandeld wordt en dit kan onder andere loszittende en uitvallende tanden tot gevolg hebben.

Behandeling

Wanneer je vermoedt dat het ontstoken tandvlees een gevolg is van een allergische reactie op een bepaalde stof, dan is het altijd verstandig om na te gaan of je recentelijk gewisseld bent van tandpasta of dat je iets hebt gegeten of gedronken wat je normaal niet eet of drinkt. Ook kan bijvoorbeeld een allergietest bij de huisarts uitsluitsel bieden. Wanneer de boosdoener gevonden is en producten die deze stof bevatten worden in de toekomst gemeden dan herstelt het ontstoken tandvlees zich bij een goede mondhygiëne gelukkig vaak snel en volledig.

Voorkomen

Ontstoken tandvlees als gevolg van een allergische reactie is moeilijk te voorkomen. Veel mensen merken immers pas dat ze ergens allergisch voor zijn wanneer er zich een allergische reactie optreedt. Wanneer het bekend is voor welke stoffen u een overgevoeligheid heeft dan kunnen deze vaak eenvoudig gemeden worden door op de verpakking te kijken welke ingrediënten verwerkt zijn in bepaalde producten.

Mondverzorging

Bekijk voor meer informatie over een goede algehele mondhygiëne ook de pagina mondverzorging.

 

Bekijk ook de andere mogelijke oorzaken van ontstoken tandvlees:

Dit artikel was nuttig
Verzenden
User Review
2.5 (2 votes)