Medicijnen en geneesmiddelen kunnen op verschillende manieren de veroorzaker van een tandvleesontsteking zijn.

Oorzaak

Bepaalde medicijnen en geneesmiddelen, zoals fenytoïne (een middel dat tegen epilepsieaanvallen wordt gebruikt), ciclosporine (een middel dat wordt gebruikt door mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan) en calciumantagonisten als nifedipine (een middel om hartritmestoornissen en de bloeddruk onder controle te houden) kunnen een woekering van het tandvlees tot gevolg hebben. In het geval dat het medicijn of geneesmiddel een woekering van het tandvlees tot gevolg heeft, dan kan het nodig zijn om het overtollige tandvlees operatief wordt verwijderd. Een goede mondhygiëne kan er echter voor zorgen dat de woekering wordt geremd en dat een operatieve ingreep niet nodig is.

Sommige anticonceptiemiddelen, net als blootstelling aan lood, bismut (wat veel in cosmeticaproducten wordt gebruikt) en andere zware metalen als nikkel (wat veelvuldig verwerkt wordt in sierraden) kunnen ontstoken tandvlees verergeren. Aangeraden wordt dan ook om goed te lezen welke stoffen verwerkt worden in de gebruikte cosmeticaproducten en anticonceptiemiddelen en indien nodig andere producten te overwegen om een tandvleesontsteking te voorkomen.

Andere medicijnen en geneesmiddelen als antibiotica kunnen daarentegen de samenstelling en de hoeveelheid bacteriën in de mond dusdanig veranderen dat hierdoor een tandvleesontsteking ontstaat. Een goede mondhygiëne is dan erg belangrijk om de ontwikkeling van ontstoken tandvlees tegen te gaan.

Symptomen

Bij gebruik van bepaalde medicijnen en geneesmiddelen woekeringen van het tandvlees ontstaan. Daarnaast gelden voor ontstoken tandvlees door gebruik van medicijnen en geneesmiddelen dezelfde symptomen van ontstoken tandvlees als beschreven bij de algemene symptomen van ontstoken tandvlees.

Gevolgen

Een tandvleesontsteking die niet wordt behandeld en zich verder kan doorontwikkelen kan zeer vervelende gevolgen hebben. Parodontitis is een gevolg van een tandvleesontsteking die niet behandelt wordt en dit kan onder andere loszittende en uitvallende tanden tot gevolg hebben.

Behandeling

De beste behandeling van ontstoken tandvlees als gevolg van het gebruik van medicijnen en geneesmiddelen is een goede algehele mondhygiëne waar goed en regelmatig poetsen centraal staan. Daarnaast kan het operatief verwijderen van tandvlees woekeringen noodzakelijk zijn.

Voorkomen

Een goede algehele mondhygiëne verkleint altijd de kans op een ontsteking van het tandvlees. Daarnaast is het belangrijk om goed op te letten welke stoffen in medicijnen, geneesmiddelen en cosmeticaproducten aanwezig zijn. Hierdoor kan het risico op ontstoken tandvlees en woekeringen van het tandvlees aanzienlijk worden beperkt.

Mondverzorging

Bekijk voor meer informatie over een goede algehele mondhygiëne ook de pagina mondverzorging.

 

Bekijk ook de andere mogelijke oorzaken van ontstoken tandvlees:

Dit artikel was nuttig
Verzenden
User Review
3.67 (3 votes)