Een vorm van tandvleesontsteking die geregeld voorkomt is een tandvleesontsteking als gevolg van een ingeklemd gebitselement. Deze vorm van ontstoken tandvlees wordt door de aparte manier waarop deze ontstaat ‘pericoronitis’ genoemd.

Oorzaak

Door een ingeklemd gebitselement, bijvoorbeeld een verstandskies, kan ontstoken tandvlees ontstaan. Hierbij zwelt het tandvlees op. Doordat de zwelling resten van voedsel, bacteriën en vocht kan vasthouden kan het tandvlees behoorlijk kan gaan irriteren en ontsteken.

Ontstoken tandvlees door pericoronitis komt het meest voor bij de verstandskiezen in de onderkaak. Wanneer de verstandskies in de bovenkaak eerder doorkomt dan de verstandskies in de onderkaak dan bestaat de kans dat de verstandskies uit de bovenkaak het overhellende stuk tandvlees bij de verstandskies van de onderkaak kapot bijt. Als dit gebeurt kunnen er infecties ontstaan die zich naar de wang en keel kunnen verspreiden.

Symptomen

Doorgaans gelden hier dezelfde symptomen als bij andere oorzaken van ontstoken tandvlees. U kunt echter aan een los flapje tandvlees herkennen of een ingeklemd gebitselement en een los flapje overhellend tandvlees de oorzaak zijn.

Gevolgen

De gevolgen van een overhellend stukje tandvlees kunnen bij het kapotbijten hiervan divers zijn. Ontstoken tandvlees en diverse andere infecties in de mond kunnen hier namelijk door ontstaan. Ook kan een ontsteking eenvoudig verspreiden naar bijvoorbeeld de wang. Wanneer ontstoken tandvlees niet wordt behandeld kan parodontitis ontstaan wat onder andere loszittende en uitvallende tanden tot gevolg hebben.

Behandeling

De beste behandeling bij een tandvleesontsteking als gevolg van een ingeklemd gebitselement is een goede algehele mondhygiëne waarbij regelmatig en goed poetsen centraal staan. Wanneer het overhellende flapje tandvlees erg irriteert en niet weggaat, raadpleeg dan uw tandarts.

Voorkomen

Ontstoken tandvlees als gevolg van een ingeklemd gebitselement of overhellend flapje tandvlees is lastig te voorkomen. Dit ontstaat namelijk buiten schuld van de patiënt om. Een goede algehele mondhygiëne zorgt er echter wel voor dat de kans op ontstekingen en infecties heel erg wordt beperkt.

Mondverzorging

Bekijk voor meer informatie over een goede algehele mondhygiëne ook de pagina mondverzorging.

 

Bekijk ook de andere mogelijke oorzaken van ontstoken tandvlees:

Dit artikel was nuttig
Verzenden
User Review
0 (0 votes)