Alsof leukemie op zichzelf al niet erg genoeg is kunnen er door leukemie ook andere ziektes en ontstekingen ontstaan. Ontstoken tandvlees is slechts één van de ontstekingen die kunnen ontstaan als gevolg van leukemie. Bij kinderen is ontstoken tandvlees vaak één van de eerste symptomen van leukemie. In veel gevallen is het gelukkig slechts ontstoken tandvlees, maar omdat ontstoken tandvlees vaak één van de eerste symptomen is van leukemie bij kinderen is het toch raadzaam om bij de huisarts langs te gaan.

Oorzaak

Ontstoken tandvlees als gevolg van leukemie wordt veroorzaakt doordat de leukemiecellen zich binnendringen in het tandvlees. Vaak ontwikkelt het ontstoken tandvlees zich erg snel omdat het afweersysteem al aanzienlijk verzwakt is door de leukemie.

Symptomen

Doorgaans gelden hier dezelfde symptomen als bij andere oorzaken van ontstoken tandvlees alleen kunnen deze zich wel extremer voordoen en zich sneller ontwikkelen.

Het tandvlees bij leukemiepatiënten kan door de verzwakking van het afweersysteem snel verkleuren van gezond roze naar, het voor ontstoken tandvlees kenmerkende, rood. Ook zal het tandvlees gemakkelijk gaan bloeden en doordat het bloed van leukemiepatiënten niet zo gemakkelijk stolt als bij gezonde mensen kan dit wel enkele minuten, en soms zelf langer, aanhouden.

Gevolgen

Een tandvleesontsteking die niet wordt behandeld en zich verder kan doorontwikkelen kan zeer vervelende gevolgen hebben. Parodontitis is een gevolg van een tandvleesontsteking die niet behandeld wordt en dit kan onder andere loszittende en uitvallende tanden tot gevolg hebben.

Behandeling

Om bloedingen van het tandvlees bij leukemiepatiënten te voorkomen kan ervoor gekozen worden om de tanden voorzichtig schoon te vegen met gaasverband of met een tampon. Dit is veel zachter voor het tandvlees dan flossen en poetsen en zal bloedingen minimaliseren. Ook het goed spoelen van de mond met ‘chloorhexidine’ kan helpen om infecties in de mond te voorkomen. Wanneer de leukemie in remissie is kan het ontstoken tandvlees zich bij een goede mondhygiëne ook vaak ook weer snel en volledig herstellen.

Mondverzorging

Bekijk voor meer informatie over een goede algehele mondhygiëne ook de pagina mondverzorging.

Bekijk ook de andere mogelijke oorzaken van ontstoken tandvlees:

Dit artikel was nuttig
Verzenden
User Review
0 (0 votes)