Een vaak pijnlijke vorm van ontstoken tandvlees bij vrouwen na de menopauze waarover nog zeer weinig bekend is wordt ook wel ‘desquamatieve gingivitis’ genoemd.

Oorzaak

Bij deze aandoening laten de buitenste lagen van het tandvlees los van het onderliggende weefsel. De zenuwuiteinden komen hierdoor compleet bloot te liggen en het tandvlees wordt vaak zo slap dat de buitenste lagen er door middel van een wattenstaafje kunnen worden afgeveegd. Ook is een luchtspuit bij deze aandoening vaak al voldoende om de bovenste lagen van het tandvlees eraf te blazen.

Symptomen

De belangrijkste symptomen van deze vorm van ontstoken tandvlees zijn het extreem slecht aansluiten van het tandvlees om de tanden en de slapheid van het tandvlees. Deze symptomen doen zich vaak in extreme mate voor waardoor het makkelijk te herkennen is. Daarnaast is de pijn die deze vorm van ontstoken tandvlees geeft ook een belangrijk symptoom.

Gevolgen

Wanneer deze vorm van ontstoken tandvlees onbehandeld blijft kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn. Het tandvlees zit vaak namelijk zo los dat de zenuwen worden blootgelegd waardoor parodontitis eenvoudig kan ontstaan wanneer het ontstoken tandvlees onbehandeld blijft. Door parodontitis kunnen tanden los gaan zitten en zelfs uitvallen.

Behandeling

Wanneer desquamatieve gingivitis zich na de menopauze ontwikkelt, wat meestal het geval is, dan kan een hormoontherapie uitkomst bieden. Andere behandelingsmethoden die ondanks het gebrek aan kennis over deze aandoening goed lijken te werken zijn tabletten met corticosteroïden en pasta’s die corticosteroïden bevatten welke direct op het tandvlees moeten worden aangebracht. Deze middelen kunnen worden voorgeschreven door de tandarts nadat deze aandoening geconstateerd is.

Voorkomen

Omdat er nog zeer weinig bekend is over desquamatieve gingivitis is er ook nog weinig bekend over het voorkomen hiervan. Een goede algehele mondhygiëne, waarbij het goed en regelmatig poetsen van tanden en tandvlees centraal staat, kan daarentegen nooit kwaad.

Mondverzorging

Bekijk voor meer informatie over een goede algehele mondhygiëne ook de pagina mondverzorging.

 

Bekijk ook de mogelijke oorzaken van ontstoken tandvlees:

Dit artikel was nuttig
Verzenden
User Review
0 (0 votes)