Hoewel dit veel minder vaak voorkomt dan sommige andere veroorzakers van een tandvleesontsteking zijn schimmelinfecties in een aantal gevallen ook de boosdoener van ontstoken tandvlees.

Oorzaak

Normaal gesproken komen schimmels in de mond slechts in beperkte hoeveelheden voor. Door het gebruik van medicijnen, antibiotica of door een grote verandering in van de algehele gezondheid kunnen het aantal schimmels, en daarmee ook het aantal schadelijke schimmels, in de mond toenemen. Een goed voorbeeld van ontstoken tandvlees als gevolg van een schimmelinfectie is ‘spruw’.

Spruw

Spruw, ook wel ‘candidiasis’ van het mondslijmvlies genoemd, is een schimmelinfectie waarbij een te sterke groei van de schimmel ‘Candida Albicans’ een wit laagje op het tandvlees, de mondhoeken en/of de tong vormt. Dit witte laagje met schimmels irriteert vervolgens het tandvlees en andere delen van de mond dusdanig dat deze kunnen gaan bloeden bij het wegvegen van de schimmels.

Symptomen

Doorgaans gelden hier dezelfde symptomen als bij andere oorzaken van ontstoken tandvlees. Bij spruw is vaak wel een wit laagje zichtbaar op het tandvlees, de mondhoeken en/of de tong. Dit witte laagje is dan de schimmel die zich op het tandvlees en/of andere delen van de mond heeft gevestigd. Verder zijn koorts (zeker wanneer de infectie zich verspreid), pijnklachten en het gevoel dat er iets vastzit bij het slikken bekende symptomen van spruw.

Gevolgen

Door een schimmelinfectie in de mond kan het tandvlees ontstoken raken wat bijvoorbeeld bloedend tandvlees tot gevolg heeft. Ook kan een schimmelinfectie als spruw, voornamelijk bij baby’s, effect hebben op de darmen. Verder kan bij kinderen en volwassenen parodontitis ontstaan wanneer ontstoken tandvlees onbehandeld blijft. Parodontitis kan onder andere loszittende en uitvallende tanden tot gevolg hebben.

Behandeling

Bij de behandeling van een schimmelinfectie in de mond is het raadzaam om altijd eerst de tandarts of mondhygiëniste te raadplegen, zij kunnen u het advies geven dat het beste aansluit op uw behoeften.

Bij stofwisselingsaandoeningen en bij mensen met een verzwakte weerstand kunnen zich er problemen voordoen omdat de schimmel zich dan makkelijker verspreid. Bij mensen die verder gezond zijn is spruw doorgaans wel goed te behandelen. Een goede mondverzorging is hiervoor de basis. Daarnaast zijn er op recept diverse anti-candida medicijnen beschikbaar die de schimmel goed aanpakken.

Voorkomen

Een schimmelinfectie in de mond is niet altijd te voorkomen aangezien deze ook kan ontstaan door noodzakelijk medicijngebruik. Een goede mondhygiëne zal daarentegen wel altijd bijdragen aan het tegengaan van een schimmelinfectie in de mond. Voor niet roken of stoppen met roken geldt hetzelfde. Daarnaast is het eten/drinken van pro-biotica producten (producten die het aantal goede bacteriën vergroten) goed bij het tegen gaan van een schimmelinfectie in de mond.

Mondverzorging

Bekijk voor meer informatie over een goede algehele mondhygiëne ook de pagina mondverzorging.

 

Bekijk ook de andere mogelijke oorzaken van ontstoken tandvlees:

Dit artikel was nuttig
Verzenden
User Review
3 (4 votes)