Er zijn veel verschillende oorzaken van ontstoken tandvlees. De verreweg meest voorkomende vorm van ontstoken tandvlees die zich aan de rand van het tandvlees ontwikkelt, wordt veroorzaakt door een slechte mondhygiëne.

Oorzaak

Door een slechte mondhygiëne, die kan bestaan uit niet goed of niet vaak genoeg poetsen en flossen kunnen bacteriën in het tandplak, ook wel tandplaque genoemd, vrij hun gang kunnen gaan. Tandplak is een nauwelijks zichtbaar laagje van bacteriën en speekseleiwitten op tanden en kiezen. Wanneer er niet goed wordt gepoetst dan kan de tandplak verkalken tot tandsteen dat zich stevig hecht aan de tanden en kiezen. Dit proces wordt bij slechte mondhygiëne eindeloos herhaald waardoor ontstoken tandvlees kan ontstaan.

Symptomen

De symptomen bij deze vorm oorzaak van ontstoken tandvlees zijn vaak lastig te herkennen om dat ze zeer geleidelijk ontstaan en doorgaans geen pijnklachten geven.

De onderstaande symptomen hoeven niet allemaal aanwezig te zijn en ook kunnen deze sterk verschillen in de mate waarin deze waarneembaar zijn.

  • Een verkleuring van het tandvlees van roze naar rood
  • Slap tandvlees
  • Opgezwollen tandvlees
  • Een slechte adem
  • Een vieze smaak in de mond
  • Bloedend tandvlees

Gevolgen

Een tandvleesontsteking die niet wordt behandeld en zich verder kan doorontwikkelen kan zeer vervelende gevolgen hebben. Parodontitis is een gevolg van een tandvleesontsteking die niet behandeld wordt en dit kan onder andere loszittende en uitvallende tanden tot gevolg hebben.

Behandeling

De beste behandeling bij een tandvleesontsteking als gevolg van een slechte mondhygiëne is een betere algehele mondhygiëne waarbij regelmatig en goed poetsen centraal staan.

Voorkomen

Omdat voorkomen altijd beter is dan genezen is een goede algehele mondhygiëne erg belangrijk. Combineer dit met het regelmatig bezoeken van een tandarts om het risico op ontstoken tandvlees zoveel mogelijk te beperken.

Mondverzorging

Bekijk voor meer informatie over een goede algehele mondhygiëne ook de pagina mondverzorging.

 

Bekijk ook de andere mogelijke oorzaken van ontstoken tandvlees:

Dit artikel was nuttig
Verzenden
User Review
0 (0 votes)