Er zijn diverse virusinfecties die ontstoken tandvlees kunnen veroorzaken. Het meest voorkomende voorbeeld van een virusinfectie die ontstoken tandvlees veroorzaakt is ‘acute herpetische gingivostomatitis’.

Oorzaak

Acute herpetische gingivostomatitis, een vaak pijnlijke virusinfectie, tast het tandvlees en andere delen van de mond aan en wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Deze oorzaak van tandvleesontsteking komt vaak voor bij kinderen wanneer zij voor de eerste keer in aanraking komen met het zeer besmettelijke herpesvirus.

Omdat het herpesvirus erg besmettelijk is, en je andere mensen niet wilt besmetten met het herpesvirus, is het verstandig om voorzichtig te zijn wanneer je lijdt aan ontstoken tandvlees als gevolg van het herpesvirus.

Symptomen

Doorgaans gelden bij deze oorzaak van een tandvleesontsteking dezelfde symptomen als bij andere oorzaken van ontstoken tandvlees. Wanneer er echter sprake is van een tandvleesontsteking door het herpesvirus dan brengt deze ontsteking, in tegenstelling tot veel andere veroorzakers van ontstoken tandvlees, vaak pijnklachten met zich mee.

Gevolgen

Een tandvleesontsteking die niet wordt behandeld en zich verder kan doorontwikkelen kan zeer vervelende gevolgen hebben. Parodontitis is een gevolg van een tandvleesontsteking die niet behandeld wordt en dit kan onder andere loszittende en uitvallende tanden tot gevolg hebben.

Behandeling

De beste behandeling bij een tandvleesontsteking als gevolg van het herpesvirus is een goede algehele mondhygiëne waarbij regelmatig en goed poetsen centraal staan.

Voorkomen

Het herpesvirus is erg besmettelijk. Hierom is voorzichtigheid rond mensen met ontstoken tandvlees als gevolg van het herpesvirus en mensen met andere ontstekingen als gevolg van het herpesvirus erg belangrijk. Daarnaast geldt dat een goede mondverzorging en regelmatig tandartsbezoek belangrijk zijn bij het voorkomen van en vroegtijdig ingrijpen bij ontstoken tandvlees.

Mondverzorging

Bekijk voor meer informatie over een goede algehele mondhygiëne ook de pagina mondverzorging.

Bekijk ook de andere mogelijke oorzaken van ontstoken tandvlees:

Dit artikel was nuttig
Verzenden
User Review
2.33 (3 votes)