Een relatief zeldzame oorzaak van ontstoken tandvlees is door het gebrek aan vitamine. Het meest bekende voorbeeld van ontstoken tandvlees als gevolg van een gebrek aan vitamine C is ‘scheurbuik’.

Scheurbuik

Scheurbuik kwam vroeger vaak voor bij zeelieden die lang weg waren. Het voedsel dat dan aan boord opgeslagen lag verloor door de lange periode van liggen veel van de vitaminen. Een belangrijke vitamine die verloren ging uit het voedsel was vitamine C. Door het gebrek aan vitamine C ontstond dan vaak een massale uitbraak van scheurbuik onder de zeelieden. Tegenwoordig hoor je de term scheurbuik gelukkig veel minder. Neemt niet weg dat er nog steeds genoeg gevallen van ontstoken tandvlees zijn waarbij een gebrek aan vitamine de oorzaak is.

Pellagra

Een andere vorm van ontstoken tandvlees als gevolg van vitaminegebrek is ‘pellagra’, wat ontstaat door een tekort aan niacine. Deze vorm van ontstoken tandvlees kan ontstoken en bloedend tandvlees, diverse andere mondinfecties en een ontsteking van de tong tot gevolg hebben.

Symptomen

Doorgaans gelden hier dezelfde symptomen als bij andere oorzaken van ontstoken tandvlees. Daarnaast kan een gebrek aan vitamine ook vermoeidheid en andere klachten veroorzaken, echter dit is sterk afhankelijk van de vitamine waaraan een tekort is.

Gevolgen

Zoals eerder beschreven kan een tekort aan vitamine C scheurbuik als gevolg hebben. Dit is de meest bekende vorm van ontstoken tandvlees als gevolg van een gebrek aan vitamine. Bloedend tandvlees en diverse ontstekingen in de mond kunnen ontstaan als gevolg van vitaminegebrek. Wanneer ontstoken tandvlees niet wordt behandeld kan parodontitis ontstaan wat onder andere loszittende en uitvallende tanden tot gevolg hebben.

Behandeling

De beste behandeling bij een tandvleesontsteking als gevolg van vitaminegebrek is het aanvullen van de vitamine waaraan een gebrek is in combinatie met een betere algehele mondhygiëne. Het aanvullen van het tekort aan vitamine c zal de oorzaak aanpakken en het regelmatig en goed poetsen van de tanden zal het ontstoken tandvlees vaak snel en volledig doen herstellen.

Voorkomen

Omdat voorkomen altijd beter is dan genezen is gevarieerd eten erg belangrijk. Hierdoor krijg je veel verschillende vitaminen binnen die het lichaam en het tandvlees gezond houden. Combineer dit met een goede mondverzorging en met het regelmatig bezoeken van een tandarts om het risico op ontstoken tandvlees zoveel mogelijk te beperken.

Mondverzorging

Bekijk voor meer informatie over een goede algehele mondhygiëne ook de pagina mondverzorging.

 

Bekijk ook de andere mogelijke oorzaken van ontstoken tandvlees:

Dit artikel was nuttig
Verzenden
User Review
0 (0 votes)