Hoewel een zwangerschap op zich geen veroorzaker is van ontstoken tandvlees kan een zwangerschap wel bijdragen aan de ontwikkeling van een tandvleesontsteking.

Oorzaak

Ingrijpende hormonale veranderingen kunnen in het vrouwenlichaam een hoop verschillende dingen teweeg brengen. Zo kan een zeer lichte, en niet zorgwekkende vorm van ontstoken tandvlees verergeren tot een stadium waarin het tandvlees gaat irriteren, opzwellen en soms kan het zelfs bloedend tandvlees tot gevolg hebben. Een onbewuste verergering van een tandvleesontsteking komt vaak voor bij zwangere vrouwen. Als gevolg van ochtendmisselijkheid kan de mondhygiëne worden verwaarloosd met als gevolg dat een tandvleesontsteking vrij baan krijgt zich te verergeren.

Zwangerschapstumor

Naast de hormonale veranderingen die een tandvleesontsteking kunnen verergeren en het onbewust vrij baan geven aan ontstoken tandvlees bestaat ook nog de kans dat zich een ophoping van tandsteen voordoet tijdens de zwangerschap. Deze ophoping van tandsteen is vaak een kleine irritatie omdat de ophoping van tandsteen een knobbelachtige woekering van het tandvlees kan veroorzaken. Een knobbelachtige ophoping van tandsteen wordt ook wel een ‘zwangerschaptumor’ genoemd. Het vervelende aan deze zwelling is dat deze erg gemakkelijk gaat bloeden en kan tijdens het eten behoorlijk in de weg zitten. De mogelijkheid bestaat tot het operatief verwijderen van de zwangerschapstumor, maar het is geen garantie dat deze wegblijft tijdens en zelfs na de zwangerschap.

Symptomen

Doorgaans gelden hier dezelfde symptomen als bij andere oorzaken van ontstoken tandvlees.

Gevolgen

Een tandvleesontsteking die niet wordt behandeld en zich verder kan doorontwikkelen kan zeer vervelende gevolgen hebben. Parodontitis is een gevolg van een tandvleesontsteking die niet behandeld wordt en dit kan onder andere loszittende en uitvallende tanden tot gevolg hebben.

Behandeling

De beste behandeling bij een tandvleesontsteking als gevolg tijdens de zwangerschap is een betere algehele mondhygiëne waarbij regelmatig en goed poetsen centraal staan. Het is belangrijk dat ochtendmisselijkheid en andere kwalen veroorzaakt door hormonale veranderingen niet in de weg komen te staan van een goede mondhygiëne.

Voorkomen

Het voorkomen van een zwangerschapstumor en van ontstoken tandvlees tijdens de zwangerschap is een goede mondhygiëne. We hebben het dan over goed en regelmatig poetsen, flossen en het spoelen van de mond ondanks de ongemakken van ochtendmisselijkheid.

Mondverzorging

Bekijk voor meer informatie over een goede algehele mondhygiëne ook de pagina mondverzorging.

 

Bekijk ook de andere mogelijke oorzaken van ontstoken tandvlees:

Dit artikel was nuttig
Verzenden
User Review
0 (0 votes)