Ontstoken tandvlees is in het begin stadium vaak lastig te herkennen. Vaak kun je ontstoken tandvlees, zeker in een erg vroeg stadium, namelijk zonder pijnklachten en zonder andere klachten hebben. Doordat een beginnende tandvleesontsteking geen pijn en/of andere klachten kent is deze vaak lastig te herkennen. Dit is dan ook direct een van de belangrijkste redenen waarom mensen te lang met ontstoken tandvlees blijven lopen waardoor de tandvleesontsteking de kans krijgt om zich uit te breiden.

Wanneer een tandvleesontsteking lange tijd onbehandeld blijft kunnen hier complicaties van komen. De meest vervelende complicatie die zich kan voordoen bij een te lang onbehandelde tandvleesontsteking is dat het kaakbeen wordt aangetast en dat als gevolg hiervan de tanden en kiezen los komen te zitten en zelfs uit kunnen vallen. Deze complicatie noemen we parodontitis en wordt ook wel het vergevorderde stadium van ontstoken tandvlees genoemd.

Omdat het altijd verstandig is om ervoor te zorgen dat er zich geen complicaties voordoen bij tandvleesontsteking is het erg belangrijk om de symptomen van ontstoken tandvlees te kennen en te kunnen herkennen.


Een verkleuring van het tandvlees

verkleuring ontstoken tandvleesGezond tandvlees is normaal gesproken roze van kleur, terwijl ontstoken tandvlees juist een meer rode kleur heeft. De verkleuring van het tandvlees is vaak erg lastig te herkennen maar doet zich vaak het eerst voor bij ontstoken tandvlees. Wanneer je vermoedt dat het tandvlees roder begint te worden schenk dan extra aandacht aan uw mondhygiëne. In het beginstadium van een tandvleesontsteking is een goede mondhygiëne vaak genoeg om de tandvleesontsteking eenvoudig te remmen en te zelfs verdringen.

Slap tandvlees

Waar gezond tandvlees zich strak aansluit op het gebit is een kenmerk van ontstoken tandvlees juist dat het tandvlees wat slap lijkt. Het tandvlees lijkt dan niet strak aan te sluiten op de tanden waardoor vuil en tandplak de kans krijgen om te blijven zitten. Vuil en tandplak dat blijft zitten zal er vervolgens voor zorgen dat de tandvleesontsteking erger wordt. Ook wanneer dit symptoom zich voordoet is een verbeterde mondhygiëne vaak voldoende om de tandvleesontsteking te remmen en zelfs te verdringen.

Opgezwollen tandvlees

opgezwollen tandvleesEen kenmerk van gezond tandvlees is dat het strak om te tanden zit en niet dik is. Doordat gezond tandvlees niet dik is, is het tandvlees ook niet goed in te drukken. Ontstoken tandvlees daarentegen is lichtelijk tot ernstig opgezwollen. Door de zwelling van de ontsteking is het vaak ook veerkrachtig en gemakkelijk in te drukken. Dit symptoom doet zich vaak pas in een iets later stadium voor. Een verbeterde mondhygiëne zorgt er echter ook in dit stadium nog voor dat de tandvleesontsteking geremd en teruggedrongen wordt. Het zal in dit stadium echter wel langer duren voor het tandvlees weer volledig hersteld is.

Bloedend tandvlees

bloedend tandvleesEen gevolg  van opgezwollen tandvlees is dat het makkelijk gaat bloeden. Bloedend tandvlees bij aanrakingen met bijvoorbeeld de tandenborstel is dan ook een symptoom van ontstoken tandvlees. Het bloeden van het tandvlees zal vaak alleen voorkomen bij het tandenpoetsen. Wanneer het tandvlees gaat bloeden stop dan niet direct met poetsen. Het vuil moet er immers uit en deze plekken mijden zal er alleen maar voor zorgen dat de tandvleesontsteking blijft zitten en verergert. In dit stadium is het heel erg belangrijk dat de mondhygiëne drastisch verbeterd. Gebeurt dit niet dan is het slechts een kwestie van tijd voor er zich complicaties als parodontitis voordoen. Verbetert de mondhygiëne echter wel snel dan herstelt het tandvlees zich vrij snel en volledig. Lees meer over bloedend tandvlees.

Bron: www.bloedend-tandvlees.eu

Slechte adem

Slechte ademEen slechte adem kan ook een symptoom zijn van ontstoken tandvlees. Er zijn echter veel mogelijke oorzaken voor een slechte adem dus een slechte adem alleen is niet direct reden om ontstoken tandvlees te vermoeden. Dit kan namelijk ook komen door iets vlak hiervoor gedronken of gegeten is, of juist door een gebrek aan vocht. Wanneer de adem vaker slecht is en dit niet direct te relateren is aan iets wat daarvoor is gegeten of gedronken is het echter geen slecht idee om meer aandacht te besteden aan de algemene mondhygiëne.Lees meer over een slechte adem.

Een vieze smaak in de mond

Ook een vieze smaak in de mond kan een symptoom zijn van ontstoken tandvlees. Een vieze smaak in de mond alleen is echter geen reden om direct aan ontstoken tandvlees te denken. Er zijn namelijk veel meer mogelijke oorzaken voor een vieze smaak in de mond. Iets wat vlak hiervoor is gegeten of gedronken of een tekort aan vocht kunnen dit namelijk ook veroorzaken.

Pijnlijk tandvlees

Ontstoken tandvlees gaat niet altijd zonder pijn. Pijnlijk tandvlees is daarom ook een symptoom van ontstoken tandvlees. Opgezwollen en rood tandvlees is geïrriteerd en aanraking van het tandvlees, bijvoorbeeld door het kauwen of het drinken van hete en koude dranken kan pijn doen. Ook het poetsen van de tanden kan bij aanwezige irritaties voor pijnlijk tandvlees zorgen. Wanneer de ontsteking zich verder uitbreidt kan het tandvlees ook pijn doen zonder aanraking. Pijnscheuten in de mond en in het tandvlees zijn signalen die u niet moet negeren. Zachter poetsen kan de pijn verzachten maar stel poetsen nooit uit! Hierdoor worden de pijnklachten alleen maar erger omdat het tandvlees niet meer schoon gemaakt wordt. Wacht niet met behandelen en ga snel naar ontstoken tandvlees behandelen.

 

Dit artikel was nuttig
Verzenden
User Review
0 (0 votes)