Acute gingivitisDeze zeer bijzondere vorm van ontstoken tandvlees dankt zijn bijnaam, ‘trench mouth’ of ‘loopgraafmond,’ aan de loopgraafsoldaten uit de eerste wereldoorlog. In de eerste wereldoorlog leden veel loopgraafsoldaten namelijk aan deze aandoening. Vandaag de dag komt deze vorm van ontstoken tandvlees vooral voor onder jongvolwassenen die veel roken, veel stress hebben, veel junkfood eten en het lichaam emotioneel en/of fysiek onder veel druk zetten.

Oorzaak

Deze vorm van ontstoken tandvlees ontstaat voornamelijk door een zeer slechte mondhygiëne die gepaard gaat met veel lichamelijke of emotionele stress, te weinig slaap en zeer slechte voeding. Ook roken wordt als een mogelijke oorzaak genoemd voor acuut necrotiserende gingivitis. Vooral wanneer het afweersysteem dusdanig verminderd is en één of meerdere van de eerder genoemde ‘triggers’ zich voordoen kan acuut necrotiserende gingivitis tevoorschijn komen.

Symptomen

Naast de bekende symptomen van ontstoken tandvlees gaat deze vorm van ontstoken tandvlees vaak gepaard met veel pijn en vermoeidheid. Daarnaast is ook koorts een indicator van deze tegenwoordig zeldzame vorm van ontstoken tandvlees.

Gevolgen

Een tandvleesontsteking die niet wordt behandeld en zich verder kan doorontwikkelen kan zeer vervelende gevolgen hebben. Vooral bij acuut necrotiserende gingivitis is dit het geval omdat deze vorm zich, door vermoeidheid en stress, zeer snel ontwikkelt. Parodontitis is een gevolg van een tandvleesontsteking die niet behandeld wordt en dit kan onder andere loszittende en uitvallende tanden tot gevolg hebben.

Behandeling

Een goede mondhygiëne in combinatie met genoeg rust en het vermijden van stress zijn de beste behandelmethoden van deze vorm van ontstoken tandvlees.

Voorkomen

Deze vorm van ontstoken tandvlees kan het best worden voorkomen door het vermijden van lichamelijke en emotionele stress. Daarnaast zijn voldoende rust, een gezond, gevarieerd dieet in combinatie met een goede mondhygiëne de belangrijkste pijlers voor het voorkomen van acuut necrotiserende gingivitis.

Mondverzorging

Bekijk voor meer informatie over een goede algehele mondhygiëne ook de pagina mondverzorging.

 

 

Dit artikel was nuttig
Verzenden
User Review
0 (0 votes)