Bloedend tandvlees is niet alleen een belangrijk symptoom van een tandvleesontsteking, het is daarentegen ook een mondaandoening die op zichzelf kan staan. Deze mondaandoening kan zomaar ineens tevoorschijn komen (spontaan bloedend tandvlees), maar u kunt ook chronisch last hebben van bloedend tandvlees.

Bloedend tandvlees herkennen

bloedend tandvleesBloedend tandvlees is in tegenstelling tot veel gevallen van ontstoken tandvlees gelukkig eenvoudig te herkennen. Bij bloedend tandvlees zijn de haartjes van de tandenborstel na het tandenpoetsen namelijk, afhankelijk van de ernst van het bloedend tandvlees, roze of rood. Daarnaast kunt u tijdens het eten van bijvoorbeeld een broodje opmerken dat er rode vlekken op het brood ontstaan na het bijten. Tot slot kan de smaak van bloed in de mond ook een goede indicator zijn van bloedend tandvlees.

Heeft u her vermoeden dat uw tandvlees bloed bij het eten of poetsen dan kunt u dit controleren met behulp van een spiegeltje. Hiermee bent u in staat om het tandvlees goed en uitgebreid te inspecteren op beschadigingen en wondjes.

Wanneer het na het controleren van het tandvlees nog niet duidelijk is of u last heeft van bloedend tandvlees dan kunt u met een tandenstoker voorzichtig tussen de tanden prikken. Als het tandvlees door geringe druk van de tandenstoker gaat bloeden dan kunt u er vanuit gaan dat het tandvlees niet in optimale conditie is.

Bloedend tandvlees oorzaak

De belangrijkste oorzaak van bloedend tandvlees is een slechte mondverzorging. Bij alles wat we eten en drinken blijven er restjes plakken aan het gebit. Deze restjes noemen we tandplak en dienen regelmatig verwijderd te worden door bijvoorbeeld het goed poetsen van de tanden. Een slechte mondhygiëne echter zorgt ervoor dat de tandplak achterblijft op de tanden en kiezen en dat het tandvlees op den duur gaat bloeden omdat het tandvlees geïrriteerd raakt.

Een andere oorzaak van bloedend tandvlees die ook vaak voorkomt is te hard poetsen. Te hard poetsen zorgt er namelijk voor dat het tandvlees direct beschadigd. Deze beschadigingen aan het tandvlees kunnen worden gezien als kleine wondjes. Deze kleine wondjes kunnen vervolgens eenvoudig gaan bloeden.

Bloedend tandvlees verhelpen

De beste remedie tegen bloedend tandvlees is een goede mondhygiëne waarbij goed en regelmatig poetsen de basis vormt. Goed en regelmatig poetsen zorgt er namelijk voor dat het tandplak geen enkele kans krijgt om irritaties te veroorzaken. Het is daarbij belangrijk om te weten dat u niet moet stoppen met poetsen wanneer het tandvlees begint te bloeden, het vuil moet er immers uit. Verder is het ook belangrijk om het tandvlees voorzichtig mee te nemen bij iedere poetsbeurt.

vinkje-ontstoken-tandvleesGebruik bij gevoelig tandvlees een zachte tandenborstel

vinkje-ontstoken-tandvleesPoetsen met een elektrische tandenborstel kost minder moeite en is veel effectiever

vinkje-ontstoken-tandvleesHet regelmatig en op juiste wijze gebruiken van flosdraad, tandenstokers en ragers verhoogt de mondhygiëne aanzienlijk

*Bron: www.bloedend-tandvlees.eu

 

Dit artikel was nuttig
Verzenden
User Review
0 (0 votes)