gevoelige tandenHet hebben van gevoelige tanden is een van de meest gehoorde klachten van patiënten die bij de tandarts komen. Ongeveer de helft van de mensen heeft dan ook regelmatig last van gevoelige tanden. Gevoelige tanden kunnen op veel verschillende dingen reageren waarna er een pijnscheut kan volgen. Zo reageren gevoelige tanden bijvoorbeeld op koude, hete, zure en zoete etenswaren en dranken. Pijnscheuten veroorzaakt door gevoelige tanden zijn vaak heel kort, maar kunnen erg scherp zijn. Vaak zijn deze pijnscheuten voelbaar tot diep in de wortels van tanden en/of kiezen.

Oorzaak gevoelige tanden

Tanden en kiezen kunnen gevoelig worden wanneer het tandbeen bloot komt te liggen. Het tandbeen dat normaal gesproken bedekt wordt door een beschermende glazuurlaag of door het tandvlees is door het bloot komen te liggen erg kwetsbaar en reageer eenvoudig op externe factoren zoals koude, hete, zure en zoete voedingsmiddelen of dranken.

Terugtrekkend tandvlees

Een van de belangrijkste oorzaken voor het bloot komen te liggen van het tandbeen en het ontstaan van gevoelige tanden is dan ook teruggetrokken tandvlees. Terugtrekkend tandvlees is een natuurlijk gevolg van het ouder worden, maar kan aanzienlijk worden versneld door niet goed, of door te agressief te poetsen.

Tandenknarsen

Tandenknarsen, net als het stijf op elkaar klemmen van kiezen kan ervoor zorgen dat het glazuur sneller slijt dan normaal gesproken het geval is. Het verdwijnen van het tandglazuur zorgt ervoor dat het tandbeen bloot komt te liggen en vele malen kwetsbaarder is.

Ontstoken tandvlees

Wanneer het tandvlees ontstoken raakt bestaat de kans dat het tandvlees niet zo strak meer aansluit op tanden en kiezen. Hierdoor komt het tandbeen deels, of helemaal bloot te liggen. Wanneer het tandbeen door een tandvleesontsteking bloot komt te liggen is het kwetsbaar en erg gevoelig.
 

Behandeling gevoelige tanden

De behandeling van gevoelige tanden bestaat uit twee belangrijke onderdelen. Het eerst onderdeel bestaat uit wat u zelf kunt doen ter behandeling van gevoelige tanden en het tweede onderdeel bestaat uit behandelingen die een tandarts of mondhygiëniste kan uitvoeren.

De meest bekende vorm van zelfzorg voor dit fenomeen is ongetwijfeld een speciale tandpasta voor gevoelige tanden. Deze tandpasta’s bevatten extra toegevoegde stoffen die de tandbeenkanalen dichter maken of de zenuwprikkeling in deze kanalen vermindert. Dit resulteert in minder gevoelige tanden omdat de pijnprikkels worden verminderd.

Aanpassing van het voedingspatroon

Daarnaast is een aanpassing van het voedingspatroon zeer effectief gebleken. Probeer hierbij zure voedingsmiddelen zoveel mogelijk te vermijden. Ook het neutraliseren van zuren in de mond door het spoelen met melk of water is zeer effectief gebleken.
 

Wacht met tandenpoetsen

Wacht tussen de dertig minuten en een uur met het poetsen van de tanden na een maaltijd. Wanneer dit ’s ochtends niet haalbaar is kan er ook voor worden gekozen om de tanden al voor het ontbijt te poetsen en na het ontbijt goed te spoelen met water.

Tijdens het tandenpoetsen

Ook voor tijdens het tandenpoetsen zijn er een paar bruikbare tips om de irritatie van gevoelige tanden te beperken. Zo is het aan te raden om niet te agressief te poetsen, dit betekent dus dat u niet teveel kracht op uw tanden en tandvlees moet uitoefenen tijdens het tandenpoetsen. Daarnaast kunt u een tandpasta gebruiken speciaal voor gevoelige tanden.

Behandeling door de specialist

Wanneer u last heeft van gevoelige tanden dan kan uw tandarts of mondhygiëniste aan de hand van uw gebit beoordelen wat de precieze oorzaak is. Op basis hiervan kan uw tandarts of mondhygiëniste u een persoonlijk advies geven om de slijtage te verminderen. Daarnaast hebben tandartsen en mondhygiënistes een scala aan behandelmethoden voor gevoelige tanden waaronder het aanbrengen van fluoridenlakken op de gevoelige tandhalzen.

 

Dit artikel was nuttig
Verzenden
User Review
0 (0 votes)