De aandoening ‘Peri-implantitits’ is in de medische wereld een vrij nieuwe aandoening en komt alleen voor bij mensen met gebitsimplantaten. Het is een ontsteking die de zachte en harde weefsels rond de tandheelkundige implantaten aantast en vernietigd. Uiteindelijk kan het zelfs lijden tot het verlies van de implantaten.

Kenmerken van Peri-implantitis:

  • Ontstoken tandvlees
  • Bloedingen na het inbrengen van de implantaten
  • De sondeerdiepte neem toe
  • Ontstaan van pus
  • Aanhoudende pijn (pas in een vergevorderd stadium)

Nieuwe ziekte

Pas in 2008 zijn er duidelijke stukken uitgekomen over de mondaandoeningen ‘Peri-implantitis’ en ‘Mucositis’. Bij het publiek werd de ziekte pas in 2009 bekend. Met zekerheid kan gezegd worden dat mucositis voorkomt bij 80% van de mensen die een oraal implantaat hebben. Peri-implantitis werd vastgesteld in 28-56% van de onderzochte personen in 2008.

Bron: Consensus over Peri-infecties (pdf).

Oorzaak Peri-implantitis

Omdat het een nieuwe aandoening betreft kan er nog niet met zekerheid gezegd worden wat de precieze oorzaak van Peri-implantitis is. Wel is duidelijk dat, net als bij Parodontitis, de bacteriën een belangrijke oorzaak vormen. Het opvallende is dat deze bacteriën ook worden gevonden bij mensen met gezonde implantaten. Hierdoor is het mogelijk dat de oorzaak onder andere ligt bij een verminderde weerstand en onvoldoende mondhygiëne. Daarnaast is bekend dat rokers een vergroot risico hebben op Peri-implantitis. Dezelfde risicogroepen zien we ook bij ontstoken tandvlees en Parodontitis terug.

Risicogebied

Patiënten die roken of een genetische gevoeligheid bezitten hebben een verhoogde kans op het krijgen van Peri-implantitis. Mensen met een verminderde weerstand, een slechte mondhygiëne, veel stress, weinig rust en mensen die al lijden aan ziektes als Parodontitis en ongecontroleerde diabetes mellitus lopen ook een verhoogd risico op Peri-implantitis.

Behandeling van Peri-implantitis

Bij een aandoening als Peri-implantitis is het altijd verstandig om een specialist zoals een implantoloog, mondhygiënist, of tandarts om raad te vragen. U, of de specialist zal de bacteriële belasting op de pockets tot een minimum moeten beperken. Het implantaat moet worden ontsmet en weer in een goede staat worden gebracht. Bij het plaatsen van de implantaat zal er rekening gehouden moeten worden met de onbereikbare plaatsen die hierdoor gerecreëerd worden. Plekken waar u niet bij kunt met bijvoorbeeld de tandenborstel moeten worden vermeden. De implantaten en opzetstukken moeten zo worden georganiseerd dat de onbereikbare plaatsen minimaal zijn.

In een vergevorderd stadium zullen de ontstane botkraters opgevuld moeten worden. Dit wordt ook wel botregeneratie genoemd.

Mechanische en chemische reiniging kunt u bijvoorbeeld uitvoeren met citroenzuur, air abrasion, etsgel, chloorhexidine, waterstofperoxide of middelen die de krachten van de genoemde producten combineren.

Ondiepe pockets

In het beginstadium kan men gebruik maken van de gesloten techniek. Doormiddel van een curettage (behandeling met curettes) worden de pockets gereinigd. In combinatie met de juiste (antibacteriële) spoelmiddelen wordt de aandoening behandeld.

Flapoperatie

Ook wel de open techniek genoemd. Hierbij wordt doormiddel van een flapoperatie de peri-implantaire weefsel weg geklapt. Tijdens de operatie worden de botdefecten behandeld en verwijderd.

Voorkomen

Alle mogelijkheden die in uw macht liggen om de kans op deze aandoening te verkleinen kunt u het beste toepassen. Als u rookt kun u hier het beste mee stoppen. Dit vergroot de snelheid van het genezingsproces wat de kans op Peri-implantitis aanzienlijk verkleint. Een goede mondhygiëne is noodzakelijk. Producten met een verhoogd zuurstofgehalte versnellen de genezing en gaan irritaties en ontstekingen tegen. De producten van het merk Bluem bevatten bijvoorbeeld verhoogde concentraties natuurlijk zuurstof die het genezingsproces van onder andere Peri-implantitis en bloedend tandvlees versnellen.

Meer over Bluem → Tandpasta → Oralgel → Mondwater

Peri-implantitis mondhygiëniste

Dragers van een implantaat hebben een grote kans op een ontsteking rond het implantaat. Als u de problemen vroeg kan aankaarten bij een mondhygiënist kan hij of zij een speciaal herstelprogramma voor u maken. Met een persoonlijk herstelprogramma wordt de kans op verergering geminimaliseerd en kan de genezing beginnen.

 

Dit artikel was nuttig
Verzenden
User Review
3 (4 votes)