Een periapicaal abces is een ophoping van pus tussen het kaakbot en het gebitselement dat is begonnen vanuit het wortelpunt van de tand of kies.

Een periapicaal abces wordt meestal door een infectie veroorzaakt en verspreidt zich vervolgens naar het omliggende weefsel. Om infecties te bestrijden gebruikt het lichaam witte bloedcellen en het liefst zoveel mogelijk. Het pus bestaat om die reden uit diverse bacteriën, dood weefsel en witte bloedcellen.

Een tandvleesontsteking door een abces

periapicaal abcesPus dat zijn oorsprong vindt bij een ontsteking aan het gebitselement vindt zijn weg meestal eerst naar het tandvlees waardoor de tandwortel opzwelt. Dit levert vervolgens een tandvleesontsteking op. De gevolgen hangen sterk af van de plaats van de ontsteking en waar het pus naar toe kruipt. Wanneer het pus wegvloeit naar de weke delen van de mond dan kan dit bijvoorbeeld een vervelende zwelling in de kaak tot gevolg hebben. Daarnaast kan het pus ook naar de mondbodem, de binnenkant van de wangen en zelfs naar de huid worden afgevoerd.
 

Periapicaal abces verwijderen

Een abces of uitgebreide ontsteking kan worden verwijderd door de bestrijding van de infectie en drainage van het pus. Dit gebeurt via een operatie of een wortelkanaal behandeling. Vaak wordt er door tandartsen antibiotica voorgeschreven zodat de infectie verdwijnt. Maar verwijdering van de zieke pulp en drainage van het pus is belangrijker voor de genezing van een periapicaal abces.

Gevolgen periapicaal abces

Wanneer een abces in de mond niet goed wordt verzorgd dan kan dit voor problemen zorgen. Een gevolg is namelijk dat het abces zich ontwikkelt tot een fistel. Wanneer dit gebeurt dan kun je hier zelf niets meer aan doen. Een fistel moet namelijk altijd chirurgisch worden verwijderd.

 

Dit artikel was nuttig
Verzenden
User Review
5 (1 vote)