Slechte ademJe kunt een slechte adem hebben of je kunt je inbeelden dat je een slechteadem hebt. Niet ingebeelde slechte adem (halitose) wordt over het algemeen veroorzaakt door een combinatie van achtergebleven voedselresten tussen de tanden en kiezen en een slechte mondhygiëne die tandvleesaandoeningen tot gevolg hebben. Ontstoken tandvlees, ook wel gingivitis genoemd, kan ook voor een onaantrekkelijke adem zorgen.

Eten zoals uien en knoflook bevalt etherische oliën. Deze producten veroorzaken ook een onaantrekkelijke adem maar een goede mondhygiëne helpt hier niet tegen. De oliën en de geur van het voedsel worden namelijk opgenomen in de bloedbaan en de geur die deze oliën veroorzaken worden vervolgens via de longen uitgeademd.

Ook zijn er ziektes die een slechte adem kunnen veroorzaken.

  • Nierinsufficiëntie geeft de adem de geur van urine
  • Ernstige onbehandelde diabetes mellitus laat de adem naar nagellak remover ruiken (aceton)
  • Leverinsufficiëntie geeft de adem de geur van rotte eieren.
  • Een longabces, een ophoping van pus, veroorzaakt soms een ernstig geval van stinkende adem

Darmproblemen  zijn bijna nooit de veroorzaker van een slechte adem. Wel kan een tumor in de slokdarm of maag ervoor zorgen dat gassen met vervelende luchtjes weer naar bovenkomen en een vieze adem veroorzaken.

Oorzaken van een stinkende adem van lichamelijke aard kunnen worden weggenomen of worden behandeld. Liefhebbers van knoflook, uien en ander gekruid voedsel kunnen het eten van deze ‘slechte adem veroorzakers’ minderen of helemaal achterwege laten. Er zijn verschillende mondverzorgingsproducten te verkrijgen die het eenvoudiger maken de mondverzorging te verbeteren en slechte adem tegen te gaan.

Ingebeelde halitose (slechte adem)

Als u denkt dat u een slechte adem hebt, maar dit in werkelijkheid niet zo is dan lijd u aan psychogene halitose, ook wel ingebeelde halitose genoemd. Psychogene halitose kan ontstaan bij mensen die normale gewaarwording van het lichaam overdrijven. De kans bestaat dat psychogene halitose wordt veroorzaakt door een vervelende en ernstige psychische stoornis. Voorbeelden hiervan zijn schizofrenie en paranoia. Iemand die paranoïde is kan het idee hebben dat alle organen in het lichaam wegrotten waardoor de vieze adem ontstaat. Een schizofreen persoon kan een gevoel hebben van constant vies zijn.

Sommige patiënten met een ingebeelde vieze adem kunnen worden geholpen door een specialist die hun gerust stelt met dat er geen slechte adem is. Als dit het probleem niet verhelpt kunnen ze een verwijzing aanvragen naar een psychotherapeut.

 

Dit artikel was nuttig
Verzenden
User Review
0 (0 votes)