terugtrekkend tandvleesZodra het tandvlees zich terugtrekt vanaf de hals van de tand of kies en de wortel bloot komt te liggen spreekt men van terugtrekkend tandvlees. Terugtrekkend tandvlees kan te maken hebben met een tandvleesontsteking maar kan ook komen door te agressief poetsen en door verwondingen aan het tandvlees. Ook kan deze mondaandoening zich voordoen bij dun en kwetsbaar geworden tandvlees. Het lichtelijk terugtrekken van het tandvlees komt bij veel mensen voor. De kans op teruggetrokken tandvlees is groter wanneer u last hebt van ontstoken tandvlees dan wanneer u hier geen last van hebt.

Gevolgen terugtrekkend tandvlees

Door het teruggetrokken tandvlees komt de wortel van de gebitselementen bloot te liggen waardoor de tanden en kiezen erg gevoelig worden voor kou, hitte, zoet en zuur voedsel en of aanraking. Teruggetrokken tandvlees kan ook hand in hand gaan met botverlies en kan de tanden en kiezen kwetsbaarder maken voor wortelcariës.

Behandeling terugtrekkend tandvlees

Zodra de gebitselementen gevoelig worden of als er tandplak ophoopt dat moeilijk te verwijderen is, is behandeling noodzakelijk. Bij een behandeling wordt er bijvoorbeeld weefsel uit het gehemelte verwijderd en op de plaats waar het tandvlees is teruggetrokken bevestigd.

 

Dit artikel was nuttig
Verzenden
User Review
4 (2 votes)