Parodontitis is een zeer ernstige aandoening waarbij een tandvleesontsteking zich naar het steunweefsel van de tanden en/of kiezen uitbreidt. Deze gevaarlijke mondaandoening begint eigenlijk altijd bij ontstoken tandvlees. In eerste instantie raakt het tandvlees geïrriteerd en krijgen bacteriën de gelegenheid zicht te nestelen tussen het gebitselement (tand of kies) en het tandvlees waardoor terugtrekkend tandvlees ontstaat. Wanneer dit proces tijdig wordt opgemerkt dan kan een verbetering van de mondverzorging de grootste schade beperken. Wordt er niets aan gedaan, dan kunnen tanden en kiezen los gaan zitten en uiteindelijk zelfs uitvallen. Bij Parodontitis kan alleen de specialist nog hulp bieden.
Symptonen van Parodontitis
De eerste tekenen van deze mondaandoening zijn vaak; rood tandvlees, slap tandvlees , opgezwollen tandvlees, teruggetrokken tandvlees en/of bloedend tandvlees. Tijdens het eten kan er irritatie ontstaan en kunnen tandvlees en kaak onprettig aanvoelen. De symptomen van deze gevaarlijke mondaandoening komen dus overeen met de symptomen van ontstoken tandvlees waarbij ook niet alle symptomen zich hoeven te uiten. Wanneer het tandvlees zich gaat terugtrekken, de tanden pijn doen tijdens het kauwen en/of de tanden losser gaan zitten kun je er zeker van zijn dat het om Parodontitis gaat.
Lees direct meer over → Symptomen
Oorzaak van Parodontitis
Parodontitis is eigenlijk altijd het gevolg van een onbehandelde tandvleesontsteking. Een tandvleesontsteking kan verschillende oorzaken hebben maar vaak komt het neer op een verslechterde mondhygiëne. Ook wanneer er alles aan wordt gedaan om deze vervelende mondaandoening te voorkomen kan het zijn dat ziektes, zwangerschap, medicijngebruik , vitaminegebrek ervoor zorgen dat de mondhygiëne verslechterd. Wordt dit niet tijdig opgemerkt en behandeld dan kan een ongevaarlijke tandvleesontsteking zich ontwikkelen tot Parodontitis. Er ontstaan dan gleuven tussen de tanden die langzaam dieper worden tot de ontsteking de tandwortels en het daaronder gelegen kaakbot aan kan tasten.
Lees direct meer over → Oorzaken ontstoken tandvlees – Oorzaak parodontitis
Parodontitis behandelen
Het zelf behandelen van Parodontitis is eigenlijk niet mogelijk. Zodra de “pockets” dieper zijn dan 3 mm kunt u er zelf niet meer bij en zal er een specialist aan te pas moeten komen. Door een reeks van afspraken kan de tandarts met behulp van speciaal gereedschap de pockets reinigen tot 5-6mm diep. Zijn de gleuven nog dieper dan is er een flap operatie nodig. Wanneer het slechts om ontstoken tandvlees gaat dan kunt u met behulp van diverse mondverzorgingsproducten uw mondhygiëne zelf verbeteren.
Lees direct meer over → Behandelen
Parodontitis voorkomen
Als u ontstoken tandvlees heeft geconstateerd kunt u het beste direct aan de slag gaan om de mondverzorging hierop af te stemmen en te verbeteren. Poetst u normaal 2 x 1 minuut per dag, doe dit dan zolang u last heeft 3 keer per dag en poets 2 keer zo lang. Naast het poetsen van de tanden zijn er diverse andere technieken en mondverzorgingsproducten beschikbaar om de mondhygiëne te verbeteren en makkelijker te maken.
Lees direct meer over → Voorkomen
De gevolgen
Door het teruggetrokken tandvlees wat ontstaat bij Parodontitis komen de wortels van de gebitselementen gedeeltelijk bloot te liggen. Hierdoor kunnen de tanden en kiezen erg gevoelig worden bij het poetsen maar ook bij het drinken van zure, zoete, koude of warme dranken en eten. Door de groei van bacteriën in de ontstane gleuven tussen het tandvlees en de gebitselementen kun je een slechte adem krijgen die terug blijft komen na het poetsen van de tanden. Afgebroken kaakbot zal niet meer herstellen.
Als laatste verschijnsel zal er door Parodontitis zoveel kaakbot worden aangetast dat de gebitselementen los gaan zitten en kunnen uitvallen. Alle stadia van deze vervelende aandoening zien er onfris uit.
Uitvallende tanden door Parodontitis
Parodontitis is de belangrijkste veroorzaker van de uitval van tanden en kiezen bij ouderen, bij volwassen is het één van de belangrijkste oorzaken. Door de infectie die ontstaat bij Parodontitis wordt het kaakbeen aangevreten. Dit kaakbeen houd normaal gesproken de tanden en kiezen op de juiste plaats. De infectie verzwakt het kaakbeen waardoor de aanhechtingen van de tanden en kiezen los gaan zitten. Een gebitselement dat is aangetast kan uitvallen of moet worden getrokken.
Voorkom dat een tandvleesontsteking zich ontwikkelt tot Parodontitis en doe tijdig wat aan ontstoken tandvlees!
Lees meer over → Mondverzorging – Mondverzorgingsproducten