De directe oorzaak voor Parodontitis en een tandvleesontsteking zijn een slechte of verslechterde mondhygiëne.Tandsteen en tandplak tasten de beschermlaag van de gebitselementen aan. Hierdoor kan terugtrekkend tandvlees ontstaan en kunnen de bacteriën nestelen zich tussen het tandvlees en de gebitselementen. De gevoeligheid voor een slechte mondhygiëne kan weer andere oorzaken hebben.

Verschillende oorzaken

Op dit moment hebben we de 9 meest belangrijke oorzaken van ontstoken tandvlees besproken op deze website. Ontstoken tandvlees kan dus ontstaan: als gevolg van een ingeklemd gebitselement, door een gebrek aan vitamine, als gevolg van een virusinfectie, als gevolg van een schimmelinfectie, als gevolg van leukemie, als gevolg van een allergische reactie, als gevolg van zwangerschap, door het gebruik van geneesmiddelen en medicijnen en als gevolg van de menopauze.

Bekijk direct alle → oorzaken van ontstoken tandvlees.

Oorzaak Parodontitis

Als tandplak of tandsteen voor een langere tijd blijft zitten wordt de kans dat een ontsteking ontstaat vergroot. In het tandsteen en het tandplak zitten namelijk bacteriën die de ontsteking kunnen veroorzaken. Door opeenhoping van deze bacteriën kan er ruimte ontstaan tussen het tandvlees en de gebitselementen.

De gleuven die ontstaan door het terugtrekken van het tandvlees worden ook wel ‘pockets’ genoemd. De gleuven kruipen langzaam aan dieper naar beneden langs het gebitselement tot aan de tandwortel en het daaronder gelegen kaakbot. In deze pockets hoopt tandplak zich op onder zuurstofvrije omstandigheden, wat de groei van agressieve bacteriesoorten bevordert. Als dit lang aanhoudt en de kans krijgt zich verder te ontwikkelen dan kan er op den duur zoveel kaakbot worden aangetast dat tanden en kiezen los kunnen gaan zitten en zelfs uit kunnen vallen.

Ontwikkeling van Parodontitis

Niet bij iedereen ontwikkelt Parodontitis zich even snel. Het kan zelfs per persoon erg sterk variëren. Zelfs bij mensen die ongeveer evenveel tandsteen hebben kan de snelheid van de ontwikkeling van Parodontitis erg verschillen. Dit is komt omdat elk individu anders op bacteriën reageert en omdat tandplak verschillende soorten bacteriën en hoeveelheden van bacteriën kan bevatten. De kracht van de aandoening kan bij een individu ook erg verschillend zijn. Het ene moment wordt het weefsel maanden lang extra aangevallen door de bacteriën en het andere moment lijkt het alsof er niks gebeurd.

Verloop parodontitis

Verloop van gezond tandvlees naar parodontitis

Verhoogd risico op Parodontitis

Diverse ziekten kunnen het risico op Parodontitis verhogen. Bij de volgende ziekten is bekend dat Parodontitis sneller zal ontwikkelen: diabetes, het syndroom van Down, leukopenie, de ziekte van Crohn, mellitus en aids. Aidspatiënten hebben daarbij ook een veel grotere kans op Parodontitis. Ook ontwikkelt Parodontitis zich bij aidspatiënten zeer snel.

Ga verder naar → de behandeling van parodontitis

 

Dit artikel was nuttig
Verzenden
User Review
0 (0 votes)