Om parodontitis te kunnen behandelen moet u weten waar u aan toe bent. Bij de oorzaken en symptomen van parodontitis heeft u kunnen lezen dat parodontitis ontstaat doordat de bacteriën die voorkomen in het tandplak en het tandsteen zich een weg naar het kaakbot graven. Dit gebeurt tussen het tandvlees en het gebitselement in. Deze gleuven (ook wel ‘pockets’ genoemd) zijn minuscuul en lastig te bereiken met mondverzorgingsproducten die voor consumenten beschikbaar zijn.
Hoe parodontitis behandelen:
Op deze website hebben we 3 verschillende stadia aan Parodontitis gegeven. Dit maakt het makkelijker om de behandeling van Parodontitis te beschrijven. De behandelingen kunnen namelijk ook worden ingedeeld in 3 verschillende varianten. Bij variant 1, waar de gleuven circa. 2-3mm diep zij, kunt u zelf nog aan de slag. Variant 2 kan door een specialist uitgevoerd worden en bij variant 3 is er een zogenoemde flapoperatie nodig om te problemen te herstellen.
Wilt u weten of behandelingen tegen parodontitis worden gedekt door de zorgverzekering dan kunt u terecht op de pagina ‘zorgverzekering‘ op Wijzerovergeld.nl of op de website van de rijksoverheid.
1. Verbetering van de mondhygiëne
Als Parodontitis op tijd wordt geconstateerd kunt u het beschadigd raken van het kaakbot en daardoor het uitvallen van de gebitselementen voorkomen. Pockets tot 2-3mm onder de tandvlees rand kunt u zelf reinigen. Door uw mondhygiëne te verbeteren en elke dag voldoende tijd hieraan te besteden kunt u de bacteriën verwijderen waardoor uitvallende tanden kunnen worden voorkomen. Met behulp van ragers, tandenstokers, mondwater en een tandenborstel kunt u overtollig tandplak tussen uw kiezen en tanden verwijderen.
Lees direct meer over → Mondverzorging & Mondverzorgingsproducten
2.Curettage behandeling
Op de afbeeldingen van deze pagina ziet u een behandeling met behulp van een curette.Dit is een ‘stokje’ waarmee de specialist de pockets kan reinigen.Zo’n behandeling noemt met een curettage of rootplanning (het glad maken en polijsten van de worteloppervlakken). Een behandeling als deze kan alleen door een specialist uitgevoerd worden. Bij deze ingreep wordt alle tandsteen verwijderd en aangetaste worteloppervlakken grondig gereinigd. Als de pockets dieper zijn dan 5mm is een handmatige verwijderingen vaak niet meer mogelijk. Er moet dan een operatieve ingreep plaatsvinden.
3.Een flap operatie
Zijn de gleuven tussen het tandvlees en de gebitselementen dieper dan 5mm dan kan ook de specialist weinig uitvoeren met een curettage behandeling. Om dit stadium van Parodontitis te behandelen is een zogenoemde ‘flap operatie’ nodig. Door middel van een flap operatie kan de tandarts of parodontoloog de tanden en kiezen onder de tandvleeslijn bereiken. In deze operatie worden alle aangetaste gebitselementen grondig schoongemaakt op alle aangetaste delen. De door infectie veroorzaakte bot defecten worden hersteld. De specialist kan ook besluiten om een deel van het geïnfecteerde en losgelaten tandvlees te verwijderen. Hierdoor kan het overgebleven tandvlees weer strak om de tanden en kiezen groeien. De patiënt kan hierdoor zelf weer de tandplak verwijderen.
De mond kan na deze operatie pijn doen. In plaats van het tandenpoetsen kan de mond 2 maal per dag worden gespoeld met een mondspoeling op basis van chloorhexidine. Een spoeling kan het beste meer dan 1 minuut in beslag nemen voor een goede reiniging.
Lees direct meer over → Mondverzorging & Mondverzorgingsproducten
Peripicaal abces
Een abces in de mond kan met grote snelheid botweefsel aantasten. Een onmiddellijke operatieve ingreep en/of lokale toedieningen van geneesmiddelen helpen de schade te beperken en ervoor zorgen dat het bot weer aangroeit.
Ga verder naar → Parodontitis voorkomen