Parodontitis is een zeer vervelende mondaandoening die zich niet direct laat zien, dit kan zelfs vrij lang duren. Pas in een later stadium zijn enkele symptomen van Parodontitis zichtbaar. Voordat de symptomen van Parodontitis zichtbaar worden heeft u waarschijnlijk al last ondervonden van tandvleesontsteking die gedurende langere tijd aanhield.

Parodontitis, en ook ontstoken tandvlees, kennen diverse symptomen die niet allemaal aanwezig hoeven te zijn en soms ook niet tegelijkertijd aanwezig hoeven te zijn. Deze symptomen zijn: Een verkleuring van het tandvlees, slap tandvlees, opgezwollen tandvlees, teruggetrokken tandvlees, bloedend tandvlees, pijnlijk tandvlees, een slechte adem en/of een vieze smaak in de mond.

De parodontitis symptomen

Als een tandvleesontsteking zich uitbreidt en steeds erger wordt spreken we uiteindelijk over de mondaandoening Parodontitis. Bacteriën die zich nestelen in de gleuven die zijn ontstaan tussen de gebitselementen (tanden en kiezen) en het tandvlees zorgen voor infecties waardoor duidelijke kenmerken van Parodontitis zichtbaar worden.

Verschillende stadiums van parodontitis

 

Pijnklachten

Pijnklachten komen bij Parodontitis pas voor als de mondaandoening al verder gevorderd is. Deze pijnklachten ontstaan doordat de het tandvlees zich teruggetrokken heeft en hiermee de tandhalzen en zenuwen blootlegt. Tanden en kiezen kunnen dan ook iets losser gaan zitten. Bij het kauwen wordt er druk op de tanden gezet waardoor ze kunnen bewegen. Ook kunnen er pijnklachten ontstaan wanneer u last heeft van een ophoping van pus. Een ophoping van pus noemen we ook wel een Periapicaal abces.

 

Teruggetrokken tandvlees

Tandvlees kan zich om verschillende reden terugtrekken. Het is daarom niet per definitie een symptoom van Parodontitis. Door ruw poetsen of verwondingen kan terugtrekkend tandvlees ontstaan. Als het ontstaat doordat er ruimte is tussen de gebitselementen en het tandvlees waar zich bacteriën tussen nestelen is het een duidelijk symptoom van Parodontitis. Lees er meer over op de pagina over teruggetrokken tandvlees.

Tanden en kiezen

De bacteriën die in de gleuven tussen het tandvlees en de gebitselementen zitten maken het kaakbot kapot. Hoe meer bot er verloren gaat hoe losser de tanden en kiezen gaan zitten. De tanden en kiezen kunnen hierdoor een andere stand aannemen of los gaat zitten. Uiteindelijk kunnen de tanden uitvallen als gevolg van Parodontitis.

 Ga verder naar → Oorzaak van Parodontitis

 

Dit artikel was nuttig
Verzenden
User Review
0 (0 votes)